Skip to main content

Διαχείριση και Προστασία αποθηκευμένων Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων

Μορφολογία,βιολογία, οικολογία εχθρών των αποθηκευμένων προϊόντων.

Διαπίστωση της παρουσίας /προσβολής από ζωικούς εχθρούς, παράγοντες που επηρεάζουν την προσβολή από ζωικούς εχθρούς των αποθηκευμένων προϊόντων.

Μέθοδοι και μέσα αντιμετώπισης των ζωικών εχθρών που προσβάλλουν γεωργικά προϊόντα μετά τη συγκομιδή.

Καταπολέμηση ζωικών εχθρών στις αποθήκες, εντομοτοξικές ουσίες, απεντομώσεις.

Αποτελεσματικότητα εντομοκτόνων, καπνιστικά εντομοκτόνα, βιολογικές και άλλες μέθοδοι.

Έντομα Αποθηκών (Κολεόπτερα, Λεπιδόπτερα, Δικτυόπτερα, Θυσάνουρα, Ψωκόπτερα), Ακάρεα.

Αλλεργίες και άλλες επιπτώσεις από τα έντομα των αποθηκών.

Στοιχεία διατροφικής αξίας φυτικών προϊόντων και απώλειές τους με τη συντήρηση ως νωπά.

Στοιχεία φυσιολογίας και ποιότητας αποθηκευμένων σιτηρών και ξηρών καρπών.

Αποθήκευση σιτηρών και ξηρών καρπών: συνθήκες αποθήκευσης και απώλειες ποιότητας και ποσότητας.

Στοιχεία φυσιολογίας και ποιότητας συγκομισμένων νωπών οπωροκηπευτικών.

Εκτίμηση ποιότητας νωπών οπωροκηπευτικών.

Συντήρηση νωπών οπωροκηπευτικών, συνθήκες και απώλειες ποιότητας.

Τροποποιημένη ή ελεγχόμενη ατμόσφαιρα κατά τη συντήρηση.

 

Εργαστηριακές ασκήσεις:

Οι εργαστηριακές ασκήσεις περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Αναγνώριση των κυριοτέρων ειδών κολεόπτερων σε αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα

Αναγνώριση των κυριοτέρων ειδών ξυλοφάγων εντόμων

Χρήση οργάνων μέτρησης κλιματικών παραμέτρων αποθηκών και ψυχρομετρικού χάρτη

Εκτίμηση ποιότητας αποθηκευμένων προϊόντων

Εξάμηνο
Εαρινό
Κατεύθυνση
1η κατεύθυνση
Κωδικός Μαθήματος
SAG_EA001
Ώρες θεωρίας
3
Ώρες φροντιστηρίου
0
Ώρες εργαστηρίου
2
ECTS
5,0
Συντελεστής βαρύτητας
1,5
Διδακτικές μονάδες
4