Skip to main content

Φοιτητικές δραστηριότητες

Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου (Photopolis Agrinio Photo Festival)
Σας γνωρίζουμε ότι το Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου (Photopolis Agrinio Photo Festival), διοργανώνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Photopolis» και έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της επαφής της τοπικής κοινωνίας με τη φωτογραφική τέχνη, τον κινηματογράφο και τα εικαστικά. Παράλληλα, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη φωτογραφία και τον δημιουργικό διάλογο γύρω από αυτήν. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες, καθώς και μια ποικιλία παράλληλων δράσεων όπως προβολές ταινιών μικρού μήκους, πολυμεσικές παρουσιάσεις, portfolio reviews , φωτογραφικά workshops και συζητήσεις. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε εμβληματικούς πολιτιστικούς χώρους του Αγρινίου, όπως το ανακαινισμένο κτίριο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς και της Δημοτικής Αίθουσας Τέχνης «Χρήστος Καπράλος», δύο κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία και σημαντική θέση στη συλλογική μνήμη της πόλης. Επιπλέον, αξιοποιούνται το Παπαστράτειο Μέγαρο του Συλλόγου «Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου», η γκαλερί «ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΣΑ», η κεντρική πλατεία της πόλης (με ειδικά σχεδιασμένα εκθεσιακά σταντ) και ο δημοτικός κινηματογράφος ΑΝΕΣΙΣ. Πρόταση συμμετοχής φοιτητών τμήματος στο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου για το φθινόπωρο του 2025 Για το φθινόπωρο του 2025 προτείνουμε το φεστιβάλ σε συνεργασία με τους φοιτητές να διοργανώσει:

1) Δημιουργία ταινιών με κινητά: Οι φοιτητές των Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου και Μεσολογγίου να δημιουργήσουν ταινίες μικρής διάρκειας (μέχρι 5 λεπτά) με την χρήση του κινητού τηλεφώνου τους. Θέμα: Φοιτητική Ζωή στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι/Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Γεωπονική Σχολή. Οι ταινίες θα σταλούν μέσω wetransfer ή οποιουδήποτε cloud στο email: film@photopolis.gr μέχρι 31/5/2025. Οι καλύτερες ταινίες θα προβληθούν από τα social media του φεστιβάλ και προτείνουμε να προβληθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων των τμημάτων Αγρινίου και Μεσολογγίου του Πανεπιστημίου, τον Οκτώβριο μαζί με το καλωσόρισμα των νέων φοιτητών .

2) Δημιουργία ταινιών μικρού μήκους Ομάδες φοιτητών να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους (διάρκειας μέχρι 20 λεπτά), με χρήση φωτογραφικών μηχανών ή τηλεφώνων (σε οριζόντια λήψη και όχι κάθετη). Θέμα ελεύθερο.

Οι ταινίες θα σταλούν μέσω wetransfer ή οποιουδήποτε cloud στο email: film@photopolis.gr μέχρι 31/5/2025. Η επιλογή των ταινιών θα γίνει από επιτροπή που θα αποτελείται: Από ένα φοιτητή του Πανεπιστημίου, ένα μέλος της κινηματογραφικής Λέσχης Αγρινίου και του Προέδρου του Φεστιβάλ Photopolis.

 

Άσκηση Υπαίθρου: Λήψη Εδαφικών Δειγμάτων για τον Υπολογισμό της Φαινομενικής Πυκνότητας
Η φαινομενική πυκνότητα (bulk density) είναι μία από τις βασικές φυσικές ιδιότητες του εδάφους, η οποία εκφράζει τη μάζα του ξηρού εδάφους ανά μονάδα όγκου (g/cm³). Η παράμετρος αυτή επηρεάζει τη διήθηση του νερού, τον αερισμό, τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων και γενικά τη γονιμότητα του εδάφους. Διαδικασία Δειγματοληψίας Για τον υπολογισμό της φαινομενικής πυκνότητας, η δειγματοληψία πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί ο φυσικός όγκος του εδάφους. Η πιο κοινή μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση μεταλλικών δακτυλίων γνωστής εσωτερικής διαμέτρου και ύψους, οι οποίοι εισάγονται στο έδαφος με προσοχή για να αποφευχθεί η συμπίεση ή η διαταραχή του δείγματος.

1. Επιλογή σημείου: Τοποθετείται ο μεταλλικός δακτύλιος στο προς μελέτη βάθος, συνήθως 0-30 cm, ανάλογα με τις απαιτήσεις της έρευνας.

2. Εισαγωγή του δακτυλίου: Χρησιμοποιείται σφυρί ή ξύλινη τάβλα για να πιεστεί ο δακτύλιος στο έδαφος, διατηρώντας τον σε οριζόντια θέση.

3. Αφαίρεση του δείγματος: Με τη χρήση σπάτουλας ή μαχαιριού, το έδαφος κόβεται προσεκτικά γύρω από τον δακτύλιο και αφαιρείται χωρίς να μεταβληθεί ο όγκος του.

4. Ζύγιση και ξήρανση: Το δείγμα μεταφέρεται στο εργαστήριο, ζυγίζεται νωπό και κατόπιν ξηραίνεται σε θερμοκρασία 105°C για 24 ώρες.

5. Υπολογισμός: Η φαινομενική πυκνότητα υπολογίζεται διαιρώντας τη μάζα του ξηρού εδάφους με τον γνωστό όγκο του δακτυλίου.

Σημασία και Εφαρμογές: Η φαινομενική πυκνότητα είναι κρίσιμη για την εκτίμηση της ικανότητας συγκράτησης νερού, της αντοχής στη συμπίεση και της συνολικής ποιότητας του εδάφους. Μετρήσεις της χρησιμοποιούνται σε μελέτες γονιμότητας, γεωργικής παραγωγικότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης.

 

Το "Welcome to UP 2024" κάνει στάση σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι
Το φεστιβάλ υποδοχής πρωτοετών φοιτητών "Welcome to UP 2024" πραγματοποιείται σε τρεις πόλεις, καλωσορίζοντας τους νέους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στις πανεπιστημιακές τους έδρες. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή, η οποία διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, καθώς και τους Δήμους Πατρέων, Αγρινίου και Μεσολογγίου, με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Η συνεργασία του Φεστιβάλ Υποδοχής με τους Δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου ξεκίνησε την περασμένη χρονιά, με σκοπό να επεκταθούν οι εκδηλώσεις και στις τρεις πόλεις που φιλοξενούν τμήματα του Πανεπιστημίου. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα έρχεται σε ουσιαστική αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες. Βασικός στόχος είναι οι φοιτητές να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες των περιοχών όπου θα σπουδάσουν, ενώ παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες να έρθουν πιο κοντά στη φοιτητική κοινότητα. Όλες οι πληροφορίες για το Φεστιβάλ Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκονται στη διεύθυνση: https://welcometoup.upatras.gr.

 

Workshop Healthy Seas
Την Πέμπτη 16/5/2024 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο, οι φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας (ΠΣ Αειφορικής Γεωργίας και ΠΣ Μηχανικών Περιβάλλοντος) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το workshop με θέμα ‘Ρύπανση των υδάτων από πλαστικά λόγω εγκαταλελειμμένου αλιευτικού εξοπλισμού και υιοθέτηση καλών πρακτικών από τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος’. Το workshop διοργανώθηκε από κοινού, από το ίδρυμα Healthy Seas (https://www.healthyseas.org) και τα Τμήματα του Αγρινίου (Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων), με πρωτοβουλία της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος κας Αντωνοπούλου Μαρίας. Αρχικά πραγματοποιήθηκε εισήγηση με τίτλο "Academic Outreach Program: Reclaiming Waters" από την κα Χριστίνα Ζαντιώτη, Επιστημονική συνεργάτη του Healthy Seas και υποψήφια διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών. Στους φοιτητές/φοιτήτριες χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης Σχετικό link στις ανακοινώσεις του Τμήματος: http://susagri.upatras.gr/el/announcement/view/diexagogi-workshop-sta-plaisia-toy-mathimatos-eleghos-rypansis-periballontos. Σχετικό οπτικοακουστικό υλικό: https://www.youtube.com/watch?v=nlbGQeET_W0

 

«Welcome to UP 2023»
Στις 18 Οκτωβρίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών υποδέχεται το «Welcome to UP 2023», ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας Φεστιβάλ Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών. Ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός μετά την περσινή πρώτη και άκρως επιτυχημένη διοργάνωση, η οποία έκανε την πανεπιστημιούπολη επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Φέτος, το Welcome to UP 2023, η νέα μεγάλη γιορτή νεολαίας του φθινοπώρου στην περιοχή, επιστρέφει με πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες απλώνονται σε 5 ημέρες γεμάτες μοναδικές εμπειρίες και σε τρεις πόλεις (Πάτρα, Μεσολόγγι και Αγρίνιο). Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, προκειμένου κατά το διάστημα 18-22 Οκτωβρίου να στηθεί ένα σκηνικό γιορτής, όπου η γνώση και η καινοτομία θα συναντούν την ιστορία, τον πολιτισμό και τα όνειρα των χιλιάδων φοιτητών του τρίτου μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος στη χώρα. Το site όπου μπορείτε να πληροφορήστε το πρόγραμμα και όλες τις δράσεις είναι welcometoup.upatras.gr