Skip to main content

Ερευνητικά Εργαστήρια

ΤΙΤΛΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΛΗ Επιπλέον Υλικό
ΕΛΕΓΧΟΥ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης και Τεχνολογιών Προστασίας Περιβάλλοντος εκπονεί υψηλού επιπέδου διεπιστημονική έρευνα που εστιάζεται κυρίως στη ρύπανση και προστασία περιβάλλοντος καθώς και στην αξιοποίηση αγροδιατροφικών αποβλήτων και φυτικών ειδών για την παραγωγή εκχυλισμάτων με ευεργετικές ιδιότητες.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης και Τεχνολογιών Προστασίας Περιβάλλοντος εστιάζεται στα πεδία:

1. Έλεγχος ρύπανσης υδάτινων οικοσυστημάτων και εδαφών.

2. Προσδιορισμός ρύπων από ανθρωπογενείς δραστηριότητες με χρήση προηγμένων αναλυτικών τεχνικών και σύγχρονων τεχνικών εκχύλισης και διαχωρισμού (SPE, QuEChERS, LLE) σε περιβαλλοντικά οικοσυστήματα και υδατικά απόβλητα.

3. Βιολογικά συστήματα ελέγχου οικοτοξικότητας και γενοτοξικότητας περιβαλλοντικών ρύπων (φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ουσίες κ.α.).

4. Μεταφορά και τύχη οργανικών ρύπων (φυτοφάρμακα, κτηνιατρικά φάρμακα κλπ.) σε περιβαλλοντικά συστήματα.

5. Ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών (π.χ. καινοτόμες οξειδωτικές τεχνολογίες) για την επεξεργασία νερού και υγρών αποβλήτων με σκοπό τη διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

6. Αξιοποίηση αγροδιατροφικών αποβλήτων/υπολειμμάτων και φυτικών ειδών για την παραγωγή εκχυλισμάτων με χρήση καινοτόμων μεθόδων εκχύλισης.

Αναπ. Καθ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ & Γεωπεριβάλλοντος Το Εργαστήριο Ψηφιακής Γεωργίας και Γεωπεριβάλλοντος επικεντρώνεται στη μελέτη, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν:
  1. Γεωργία Ακριβείας & Αειφόρος Διαχείριση Εδαφικών και Υδατικών Πόρων (Νέες τεχνολογίες στη γεωργία ακριβείας, Αειφορική διαχείριση εδαφικών και υδατικών πόρων, Μελέτη κίνησης του νερού στο συνεχές έδαφος-φυτό-ατμόσφαιρα, Ανθρακικό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή).
  2. Τηλεπισκόπηση, GIS & Χωρική Ανάλυση για Περιβαλλοντική Διαχείριση (Χρήση GIS και τηλεπισκόπησης σε εφαρμογές της γεωργίας και του γεωπεριβάλλοντος, Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων και γεωστατιστική, Παρακολούθηση φυσικών ενδιαιτημάτων και πολιτισμικών τοπίων).
  3. Εφαρμογές Μηχανικής Μάθησης στην Αειφορική Γεωργία και Αναλυτική Μεγάλων Όγκων Δεδομένων (Πρόβλεψη & Βελτιστοποίηση Καλλιεργειών: Χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης για την πρόβλεψη απόδοσης καλλιεργειών, ανίχνευση ασθενειών και διαχείριση υδάτινων και εδαφικών πόρων, Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analytics): Επεξεργασία και αξιοποίηση γεωργικών δεδομένων (π.χ. από αισθητήρες IoT, δορυφορικές εικόνες, κλιματολογικά δεδομένα) για βελτίωση της λήψης αποφάσεων, Αυτοματοποιημένα Συστήματα & Ρομποτική Γεωργία: Ανάπτυξη ευφυών γεωργικών συστημάτων, όπως αυτόνομοι ψεκαστήρες και ρομποτικοί θεριστές, που μειώνουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αυξάνουν την παραγωγικότητα).
  4. Οικολογία, Διατήρηση και Διαχείριση Φυσικού Κεφαλαίου (Διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία φυτικών ειδών και οικοτόπων, Τεκμηρίωση, χαρτογράφηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση βιοποικιλότητας, Χαρτογράφηση και αξιολόγηση οικοσυστημάτων και οικοσυστημικών υπηρεσιών, Βιογεωγραφία, βοτανική και οικολογία χερσαίων και υγροτοπικών οικοσυστημάτων, Λογαριασμοί φυσικού κεφαλαίου και περιβαλλοντική διακυβέρνηση, Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και περιβαλλοντική πολιτική).
  5. Μοντελοποίηση Διεργασιών & Συστημάτων (Φαινόμενα μεταφοράς, Θερμοδυναμική ανάλυση συστημάτων παραγωγής, Μαθηματική προσομοίωση εναλλακτικών ή/και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Στοχαστική προσομοίωση περιβαλλοντικών φαινομένων).

Καθ. ΚΟΥΤΣΙΑΣ ΝΙΚΟΣ


Καθ. ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗΣ ΦΡΑΓΚΊΣΚΟΣ


Επικ. Καθ. ΖΩΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ


Επικ. Καθ. ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Επικ. Καθ. ΚΟΚΚΟΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Επικ. Καθ. ΦΩΤΙΑΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Το Ερευνητικό Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων διεξάγει επιστημονική έρευνα σχετικά με το σχεδιασμό, την ανάλυση, την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση διεργασιών για την επεξεργασία και αξιοποίηση υγρών και στερεών αποβλήτων, καθώς και την επεξεργασία νερού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν:
  1. Επεξεργασία και αξιοποίηση αγροτοβιομηχανικών υγρών αποβλήτων και γεωργικής βιομάζας για την παραγωγή βιοκαυσίμων και ενέργειας, στο πλαίσιο κυκλικής οικονομίας
  2. Εφαρμογή μικροφυκών/κυανοβακτηρίων για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων ακολουθούμενη από ανάκτηση βιοχημικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας
  3. Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων
  4. Σχεδιασμός ολοκληρωμένων διεργασιών για την επεξεργασία πόσιμου νερού
  5. Μοντελοποίηση διεργασιών και βελτιστοποίηση των προαναφερόμενων διεργασιών

Αναπ. Καθ. ΤΕΚΕΡΛΕΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ,

 

Αναπ. Καθ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗΣ Το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Συστημάτων και Εφαρμοσμένης Γονιδιωματικής (ΦΕΚ 3603/29.08.2020) έχει ως βασικό σκοπό την υψηλού επιπέδου διεπιστημονική έρευνα σε θέματα που αφορούν: α) στην αλληλεπίδραση μικροοργανισμών και ξενιστών με κύρια έμφαση να δίνεται στα έντομα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών ελέγχου επιβλαβών εντόμων για την αγροτική παραγωγή και την ανθρώπινη υγεία, β) στην αξιοποίηση των μικροοργανισμών στην μαζική εκτροφή εντόμων, γ) στην παραγωγή πρωτεΐνης για ζωοτροφή και ανθρώπινη κατανάλωση με βάση τα έντομα, δ) στην μελέτη μικροοργανισμών σε ακραία περιβάλλοντα και την κατανόηση βασικών μοριακών διεργασιών στα βακτήρια, αρχαία και ιούς, ε) στον χαρακτηρισμό νέων μικροβιακών ομάδων, στ) στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών για την μελέτη των μικροοργανισμών, ζ) στην μοριακή διαγνωστική, η) στην κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος σε σπονδυλωτά, θ) τη δημιουργία εφαρμογών που αναπτύσσουν και βελτιστοποιούν τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Καθ. ΤΣΙΑΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ,

 

Επικ. Καθ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.biodetect.co/