- Γ. Σεφέρη 2, Αγρίνιο
- (+30) 26410-74233
- (+30) 26410-74138
- secrsa@upatras.gr
- Οδηγός σπουδών
- Έντυπα
- Επικοινωνία
- Forum
Η ενιαία αντιμετώπιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αειφόρου γεωργίας είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των γεωργικών δραστηριοτήτων, καθώς και να παρέχουν μια καθαρή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας. Η αειφόρος γεωργία μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση των φυσικών πόρων, καθώς και στην παροχή επισιτιστικής ασφάλειας σε ευάλωτους πληθυσμούς. Συνδυάζοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιώσιμη γεωργία, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μέλλον που θα είναι ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμο.
Η πρωτογενής παραγωγή, για να είναι μαζική στην κλίμακα που καθορίζουν τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα, απαιτεί ενέργεια και παράγει παραπροϊόντα. Αμφότερα επιδρούν στο περιβάλλον, απαιτώντας πόρους (ενεργειακούς και άλλους) και παράγοντας εν δυνάμει ρύπους. Έτσι, στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων, η αειφορική αντίληψη για τη σύγχρονη γεωργία καθορίζει την αναπόδραστη σύνδεσή της με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή στις συμβατικές πηγές ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι τόσο πεπερασμένα όσο και επιβλαβή για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η αειφόρος γεωργία επιχειρεί να περιορίσει αλλά και να εκμεταλλευτεί ενεργειακά τα παραπροϊόντα των καλλιεργειών, βοηθόντας έτσι στην περιβαλλοντική προστασία του πλανήτη.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εκείνες που αναπληρώνονται φυσικά από το περιβάλλον, όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθερμία και η υδροηλεκτρική. Αυτές οι πηγές ενέργειας είναι καθαρές, άφθονες και οικονομικά συμφέρουσες (στον βαθμό που οι σχετικές τεχνολογίες είναι ώριμες), αλλά εμφανίζουν κάποια μειονεκτήματά, όπως είναι η εξάρτηση από την τεχνολογία και τις υποδομές. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να ωριμάσουν και έτσι να καταστούν οικονομικά βιώσιμες, και αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ευρεία υιοθέτησή τους στην παρούσα χρονική στιγμή.
Η αειφόρος γεωργία είναι μια μορφή πρωτογενούς παραγωγής που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Η αειφόρος γεωργία βασίζεται στις αρχές της οικολογικά ορθής διαχείρισης της γης, της χρήσης ανανεώσιμων πόρων και της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Οι αειφόρες γεωργικές πρακτικές επιδιώκουν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των γεωργικών δραστηριοτήτων, όπως η διάβρωση του εδάφους, η ρύπανση των υδάτων και η χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, η αειφόρος γεωργία επιδιώκει να προάγει την υγεία του τοπικού οικοσυστήματος.
Eίναι προφανές ότι η Γεωργία πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παραγωγής και χρήσης της απαιτούμενης ενέργειας. Δεδομένου του Αειφορικού χαρακτήρα των καλλιεργιών, ο οποίος είναι προαπαιτούμενο, η παραγωγή ενέργειας δεν μπορεί να είναι συμβατική, ούτε να χρησιμοποιούνται κυρίως ορυκτά καύσιμα. Έτσι, έχει αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ του ενεργειακού τομέα και αυτού της γεωργίας και των τροφίμων, προκειμένου να οργανωθούν στην κατεύθυνση της παραγωγής και χρήσης ενέργειας με ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την παραγωγή ενέργειας σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στις μονάδες επεξεργασίας και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Επίσης, η αξιοποίηση των γεωργικών υπολλειμάτων δείχνει να αποτελεί σοβαρή εναλλακτική στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και θερμότητας.
Η σχέση της Ενέργειας με την Γεωργία καλύπτεται από το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας εκπαιδευτικά αλλά και ερευνητικά. Συγκεκριμένα, το Τμήμα προσφέρει μαθήματα σχετικά με την Ενέργεια (Ήπιες Πηγές Ενέργειας στη Γεωργία, Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας στη Γεωργία) αλλά και την διαχείριση των καλλιεργειών ως προς το ενεργειακό τους όφελος (Επεξεργασία και Αξιοποίηση Υγρών και Στερεών Γεωργικών Αποβλήτων και Υπολειμμάτων). Πέραν των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, υπάρχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε αξιοποίηση αγροτικών παραπροϊόντων για παραγωγή ηλεκτρισμού, σε βελτιστοποίηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σε ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση κύκλου ζωής, κ.α.
Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας αντιμετωπίζει την παραγωγή και χρήση ενέργειας στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και στις διεργασίες επεξεργασίας κα διάθεσης αγορτικών προιόντων
(α) Περιβαλλοντικά, με ελαχιστοποίηση χρήσης ορυκτών καυσίμων, ΑΠΕ, κλπ.
(β) Οικονομικά, με την αξιοποίηση αγροτικών παραπροϊόντων και υπολλειμάτων, πολιτικές εξοικονόμισης ενέργειας, κλπ.
(γ) Διαχειριστικά, με την ανάλυση κύκλου ζωής συσκευών, βελτιστοποίηση διεργασιών, κλπ.