- 2, G. Seferi str., Agrinio, Greece
- (+30) 26410-74138
- secrsa@upatras.gr
- Contact
Η βιώσιμη αγροτική παραγωγή προσβλέπει στην ανάδειξη και εφαρμογή αειφόρων γεωργικών πρακτικών είναι που να επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη χρήση των φυσικών πόρων, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της γεωργίας στο περιβάλλον και ενισχύοντας την ικανότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την κλιματική μεταβλητότητα.Η γεωργική βιοτεχνολογία, η οποία περιλαμβάνει προσεγγίσεις όπως η σχετικά απλή εφαρμογή μικροοργανισμών για τον έλεγχο παρασίτων ή ως λιπασμάτων στη γεωργία, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης αειφόρου αγροτικής παραγωγής. Τέλος, ο συνδυασμός των αειφόρων πρακτικών στις καλλιέργειες με την καινοτόμα αντίληψη για την παρασκευή τροφίμων με περιβαλλοντικά φιλικές και αειφορικές διεργασίες, αποτελεί κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρψωση του διατροφικού κύκλου «από τον αγρό στο πιάτο».
Ο παγκόσμιος αγροδιατροφικός τομέας καλείται να αυξήσει την παραγωγή του κατά 60-100% έως το 2050, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια μέχρι τότε. H αύξηση της παραγωγικότητας, όμως, πρέπει να επιτευχθεί με αειφορικές μεθόδους ουτωσώστε να μειωθεί η εξάντληση των φυσικών πόρων και να μετριαστεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση με ταυτόχρονη μείωση των φυτοφαρμάκων. Οι γεωργικές καλλιέργειες εκτίθενται συνεχώς και απειλούνται από ασθένειες, εχθρούς και ζιζάνια τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ποιότητα των προϊόντων. Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης για ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων που χρησιμοποιούν βιο-φυτοφάρμακα που αντιπροσωπεύουν μια ασφαλή εναλλακτική λύση για τη μείωση της χρήσης αγροχημικών εισροών και την αειφόρο παραγωγή.
Την ίδια στιγμή, η δευτερογενής παραγωγή, δηλαδή η επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων ωστε να γίνουν καταναλώσιμα τρόφιμα, οφείλει και ακολουθεί της αρχές της αειφορίας, εξασφαλίζοντας τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας σε επαρκείς ποσότητες, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των διεργασιών που εμπλέκονται. Η κλίμακα αυτών των διεργασιών είναι τέτοια που επιτάσσει ενδελεχή έρευνα και μελέτη των σχετικών επιστημονικών πεδίων, προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι.
Η αξιοποίηση της γεωργικής βιοτεχνολογίας στον πολύ σημαντικό τομέα της βελτίωσης των φυτών, της αποτελεσματικότητας της χρήσης νερού στη γεωργία, στην ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους και στην αξιοποίηση αειφορικών φυτοπροστατευτικών μεθόδων (Τεχνική του Ασύμβατου Εντόμου, μικροβιακά εντομοκτόνα, αντμικροβιακά πεπτίδια κα) είναι ένα πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Επίσης, η αξιοποίηση εκχυλισμάτων από φαρμακευτικά, αρωματικά φυτά και φυτά με παρασιτοκτόνα δράση στην περιοχή της Μεσογείου με ταυτόχρονη αξιοποίηση των μικροφυκών και μικροοργανισμών με εντομοκτόνο δράση, είναι πολύ σημαντική επιλογή έρευνας και τεχνολογικής εφαρμογής. Τέλος, το έδαφος αποτελεί τη βάση της ζωής για ολόκληρο τον πλανήτη και αποτελεί το κύριο μέσο για την παροχή τροφίμων μέσω της γεωργίας, της ενέργειας και των πρώτων υλών, της δέσμευσης άνθρακα, του καθαρισμού του νερού, της ρύθμισης των θρεπτικών ουσιών, της διατήρησης της βιοποικιλότητας και του ελέγχου των παρασίτων, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου πολύπλευρου στόχου το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας διαθέτει επιστημονικό προσωπικό με εμπειρία και τεχνογνωσία στην αξιοποίηση των μικροοργανισμών για βιώσιμα αγροτική παραγωγή, όπως και στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση φυτικών και μικροβιακών εκχυλισμάτων στην προστασία από εχθρούς και ασθένειες. Με την προσέλκυση μελών ΔΕΠ με τεχνογνωσία στη γεωργική βιοτεχνολογία, αξιοποίηση της υγείας του εδάφους και στα αειφόρα συστήματα παραγωγής το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας θα αποτελέσει κέντρο αριστείας στους παραπάνω τομείς. Επίσης, η συνέργεια με το όμορο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων μπορεί να δώσει έναν ισχυρό πόλο εκπαίδευσης και δράσης στον τομέα των τροφίμων, ειδωμένο όμως από τη σκοπιά της γεωργίας (δηλ. της πρωτογενούς παραγαωγής τους) και του περιβάλλοντος.
Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας οραματίζεται να συμβάλλει σημαντικά σε μια βιώσιμη γεωργική παραγωγή με σεβασμό προς το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα χρησιμοποιώντας νέες προσεγγίσεις όπως: